Abdullah Önden

Academician Dr. Faculty Member

E-Ticaret'in Karanlık Sokağı: Tek Ürün Siteleri

18 Ocak 2013

Onlarla internette her yerde karşılaşıyoruz; haber sitelerinde, dizi izlerken hatta açın Facebook'unuzu kenardaki reklamlardan biri kesinlikle tek ürün sitesidir. İnternet varolduğundan beri tek ürün siteleri hayatımızda. Onları karanlık sokak olarak ifade ettim çünkü sayıları ne kadar fazla olursa ciroları ne kadar yüksek olursa olsun e-ticaretin gündem olduğu hiçbir yerde hakkında konuşulduğunu duymazsınız. Başlarda cinsel ürünlerle yaygın oldukları görülse de şimdilerde o kadar çok kategoride bu tarz e-ticaret projesi var ki; bitkisel ilaçlar, elektronik cihazlar, ayakkabılar, yaratıcı ürünler ve ciddi reklam yatırımları yapıyor bu siteler arkasındakiler. Bu yazımla birlikte bu karanlık sokağı biraz olsun aydınlatmak istiyorum.
E-ticaret'in artık günümüzde oturmaya başladığı, aslında bildiğimiz modellerin özel bir isme sahip olduğunu farkettiğimiz e-ticaret sektöründe, hiç de küçümsenemeyecek bir pazara sahip tek ürün siteleri. Tek ürün kavramı her gün farklı bir ürün satan sitelerle karıştırılmamalı. Bahsettiğimiz aslında tek bir ürünün tanıtımına odaklanmış web siteleri. Yukarıda saydığımız kategoriler ile bu e-ticaret modelinin özdeşmesi, bu modelin underground olarak yayılması ve görmezden gelinmesini sağlıyor, fakat bu model acaba neden başarılı? Eğer doğru sektörlerce doğru ürünler üzerinden uygulanırsa nasıl sonuç verir?
Uzun zamandır üzerine düşündüğüm ve araştırma yaptığım bu alanda bulgularım şöyle:

  • Tek ürün siteleri ürün odaklı girişimler için harika. Eğer hedefte birkaç varyantı ile birlikte bir ihtiyacı karşılayan ürününüz varsa ve hem ürününüzün tanıtımını hem de satışına odaklanmak istiyorsanız bu kategori sizin için ideal. Örneğin bir bitkisel ilaç kendisini tanıtmak ve resmi satış kanalı açmak zorunda. Bunu içinde onlarca ürünün olduğu bir e-ticaretten pazarlamak yerine "ürünün marka bilinirliğini yükseltmek" istediğinde bu yöntemi kullanıyor. Şu sıralar oldukça popüler olan Çam Yağı ya da Bıktım Tozu buna güzel örnek. (Çam Yağı'nın başrolünde Tanju Çolak var.)

  • Yüksek ciro, düşük operasyon ve tedarik maliyeti, odaklanılmış bir e-ticaret. Ürün tek ya da birbirine yakın varyantlara sahip olduğu için  bir tedarik sıkıntısı yok. Müşteri için de aynı gün kargolanabilecek bir servis almak harika. Firma içinse standartlaşmış ve çizgileri belirli bir e-ticaret operasyonu söz konusu.

  • Müşteri için alışveriş yapmak çok kolay. Hem üye olmadan tek sayfada ödemesini yapıp ürününü beklemeye başlayan müşteri, hem de tek sayfada kullanıcıyı müşteriye dönüştürmeyi başaran firma da mutlu oluyor.

  • Tek ürün siteleri SEO yani arama motoru optimizasyonu konusunda harikalar yaratıyor. Zira tüm hedeflemeler bir ürüne yöneliyor ve bu ürün arama motorlarında aratıldığında organik şekilde bu siteler yukarılara tırmanıyorlar.

  • Klasik e-ticaret ödeme seçenekleri olarak ne sunuluyorsa tek üründe de sunulabiliyor. Müşteriye taksit, kapıda ödeme gibi kolaylıklar sağlanabiliyor.

  • Adwords reklamlarında oldukça yüksek dönüşüm oranı. Zira müşteri zaten o ürünü arıyor siz de onun kafasını karıştırmadan doğrudan bu ürüne sahip olmasını sağlıyorsunuz.


Dikkat Edilmesi Gereken Konular
[caption id="" align="alignright" width="245"] YesTicaret Demo[/caption]

  • Tek ürüne özel profesyonel bir e-ticaret yazılımı. Bu konuda altyapısı e-ticaret olmayan pek çok basit HTML yapı var. Öncelikle girişimci e-ticaretin bir mağazadan farksız olduğunu unutmamalı. Tek ürün dediğiniz yapının arkasında ciddi bir sipariş mekanizması, ödeme entegrasyonları, stok mekanizması olmak zorunda. Yine müşteriyi her işlemde mail ile bilgilendirme, loglar, basit de olsa bir CRM mekanizması ve bir e-ticaretin olmazsa olmazı olan raporlamalar mevcut olmalı. Bu anlamda tek ürün için özel modüllere sahip olarak geliştirdiğimiz YesTicaret'i öneriyorum. 2 yıl gibi uzun bir AR-GE sonucu ürettiğimiz bu yapının sonrasında açtığımız örnek siteler iki yıllık sabrın sonucunu özetliyor. Tek ürün için altyapı düşünenler muhakkak incelemeliler.

  • Güvenlik sertifikasız satış olmamalı. Nedense bu sitelerle ilgili böyle bir önyargı oluşturuluyor, böyle güzel bir e-ticaret modeli kirletilmemeli. Bizler ürettiğimiz yazılım kalitesi ile görevimizi yaparken, girişimciler de ciddi bir ticaret mantığında olmalı. Eğer kredi kartı ile satış mevcutsa muhakkak SSL olmalı, mümkünse güvenilmeyen ortak ödeme sayfalarına yönlendirme gerçekleştirilmemeli.

  • Müşteriye olabildiğince şeffaf olunmalı. Firma ünvan, adres, telefon bilgisi gizlenmemeli. Telefon bilgisi olarak sitelerine cep telefonlarını koyanlar görüyorum, bunun oldukça amatör durduğunu, sabit telefonları yoksa telefon koymamaları gerektiğini hatırlatıyorum.

  • Doğru reklam stratejisi. Müşteriye spam ile, alakasız alanlarda karşısına çıkarak, popuplarla yaklaşmamak lazım. Ürüne ihtiyaç duyabilecek yerlerde karşısına çıkılmalı.


Örnek Sektörler:
Aslında bir an durup düşündüğünüzde siz de pek çok ürün sitesi hatırlayabilirsiniz. Ama temelde "sürekli ihtiyaç duyulan" ve "başlıbaşına bir satış hacmine sahip" ürünler olabilir.

  • Teknolojik: Android cihazlar, iPhone, çift hatlı telefonlar, akıllı telefonlar, telsizler, çin malı yaratıcı ve ucuz ürünler

  • Bitkisel: Zayıflama, kellik, sigara bıraktırma ve pek çok altnernatif tedavi yöntemi hedefli bitkisel ürünler

  • Kitap: Kitaba özel tanıtım ve resmi satış siteleri

  • Yaratıcı: Porsche görünümünde telefon, sarkmayı önleyen sütyen, boy uzatan ayakkabı

  • Cinsel: Geciktiriciler, cinsel çağrışım yapan parfümler, takviyeler

  • Kzometik: Parfümler, kişisel bakım ürünleri

  • Daha pek çok alan..


Bu konuda araştırma yapıldığında aslında pek çok firmanın aktif bu iş içinde olduğunu göreceksiniz, Bitkisel Tedavi konusunda benim dikkatimi çeken Metin İlaç oldu. Kendilerine irtibata geçip bu yazıya yorumlarını aktarmak istesem de cevap alamadım, ya da yanlış bir mail adresine gönderim yaptım. Oysa ki nasıl biz Markafoni'den Sina Afra'yı biliyor ve takip ediyorsak bu girişimcileri de tanımak ve günışığına çıkarmak isteriz, umarım bu yazıdan haberi olur.Birkaç örnek site göstermek istiyorum:


Temelde incelendiğinde yoğun olarak photoshop ürünü olan ve daha çok statik içerik barındıran yapılara sahip bu siteler ve hepsi haklı olarak sipariş butonuna tıklanmasını hedefliyor. Önümüzdeki günlerde daha yaratıcı ve sosyal alışveriş mantığına uygun sitelerin kullanılacağına inanıyorum. Yine ödeme yöntemlerinde ve destek konularında daha güven verici yapılara sahip olmaları gerekiyor. Bunun dışında bu ürünlerin üreticileri bayilik verdikleri için aynı sitelerden pek çok klon olduğunu görüyorsunuz. Araştırdığınızda her birinin farklı bir bayi olduğunu ve üreticiden ziyade bayilerin reklama yatırım yaptıklarını öğreniyoruz. Bu da "piyasada popüler olan" ürünün satış hacminden "biraz da biz ciro yapalım" şeklinde bir yaklaşımın hakim olduğunu gösteriyor. Burada bayilik verilirken daha özen gösterilmesi markanın güvenilirliği açısından bana göre önem arz etmektedir. Yine buna en güzel örnek "çam yağı". Google sonuçlarında AdWords reklamı olarak verilmiş birbirinin aynı pek çok site göze çarpıyor ve her biri kendisini "resmi site" olarak lanse ediyor. Nedense e-ticarette hala "kullanıcıyı düşünemeyen" birer canlı olarak gören girişimciler var. Elbette bundan vazgeçenler rakiplerinin önüne geçeceklerdir. Hatta tam tersi müşteriniz gayet akıllı ve düşünüyor, bir e-ticaret sitesinin en zor adımı cüzdandan kredi kartını çıkarmayı sağlamaktır.
Buyurun hızlı bir şekilde bakarak topladığım birbirinin aynı Çam Yağı siteleri:

Sonuç olarak tek ürün e-ticaret sistemleri hızla yaygınlaşıyor. Bu hızlı harekette bir iş planı olan, doğru altyapı yatırımı yapmış, kendisinin ciddi bir ticari girişim olduğunun farkında olan tek ürün siteleri ciddi cirolar yakalayacaklardır.