Abdullah Önden

Academician Dr. Faculty Member

Kod Yazabilen Ticaret Uzmanları Yetiştirmeye Çalışıyoruz

06 Nisan 2020

Herkesin telefonlarına sarıldığı, eğitimlerin online ortamda verildiği, işletmelerin evden çalışma modeline geçtiği, normal ticaretin elektronik ortama taşındığı sıra dışı günler yaşıyoruz, peki bunun teknolojik arka planını düşünüyor muyuz? Tüm bu göstergeler teknoloji odaklı yatırım ve istihdamın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya çıkartıyor.

Yalova Üniversitesi olarak “Uzaktan Eğitim” ile Koronavirüs sürecinde eğitime devam ediyoruz:

Koronavirüs’ün hayatımıza ansızın girmesi ile birlikte Üniversiteler öğrencilerinin eğitimlerinde geride kalmaması için çaba gösteriyor. Yalova Üniversitesi teknolojik altyapısı ile aynı anda yüzlerce öğrencinin bir canlı derse katılabildiği, katılamayanların video kayıtlarını sonradan izleyebildiği, kitap-doküman gibi belge paylaşımlarının yapılabildiği ve ödev altyapıları ile birlikte öğrencilere katılımcı ders ortamı sağlıyor. Sistem öğrenci ve öğretim üyelerinin talepleri doğrultusunda sürekli geliştirilerek daha optimum ve etkili çalışması sağlanıyor.

İktisat Fakültesi öğrencilerimizin “ticari teknolojik dönüşümün” mimarları olmasını istiyoruz:

Tüm dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs salgını ile birlikte çoğu sektör ciddi anlamda krize girerken, teknolojik altyapısını doğru kurgulamış şirketlerin ayakta kaldığını, e-ticaret altyapısına sahip mağazaların istihdam artışı gerçekleştirdiğini görüyoruz. Yalova Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümü olarak öğrencilerimizin teknolojik altyapılarını geliştirmek için veri bilimi, kodlama ve e-ticaret dersleri vererek yalnızca teknolojik kullanımlarını geliştirmekle kalmayıp, bu sistemlerin ticari faaliyetlerde en optimum ürünün geliştirilmesinde etkin rol alabilmelerini hedefliyoruz.

Sadece kullanan değil, teknolojiyi kodlayan ticaret uzmanları yetiştirmek istiyoruz:

İşletmelere çözüm getirmesi için yapılan teknoloji projelerinde yalnızca mühendislerin yer alıp işi teslim etmesi doğru mümkün değildir. Ticari faaliyette bulunan işletmeleri en iyi tanıyan buradaki uzmanlardır. Dolayısıyla kendi işlerini kolaylaştıracak teknolojilerin belirlenmesi ve bunların geliştirilmesinde etkin rol oynamaları gerekmektedir. Fakat çoğu zaman işletmelerde yer alan personellerin teknolojik bilgi birikimleri yeterli olmadığı için yazılım ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinde optimum ürünün çıkmasında sorunlar yaşanmaktadır. Teknolojik akış ve algoritmaları bilmeyen işletmeciler üretilen programların sektör ile bağdaşmadıklarını gördüklerinde revizyon isteklerinde bulunmaktadır. Bu soruna çözüm olarak bizler “ticari teknoloji uzmanları” yetiştirerek Türkiye’deki teknoloji dönüşümünde mezun olacak öğrencilerimizin daha etkin rol almalarını sağlamayı amaçlıyoruz.

E-ticaret ve E-ihracat için nitelikli uzman yetiştirmeye çalışıyoruz:

Koronavirüs e-ticaret ve buna bağlı lojistik, e-ihracat gibi dalların önemini bir kez daha ortaya koydu. Perakende ve hizmet sektörü durma noktasına gelirken bu sektörlerin elektronik ortamlarda faaliyet gösterdiğini ve nitelikli eleman aradıklarını görüyoruz. Yalova Üniversitesi olarak şu anda perakende içerisindeki %5 civarında olan e-ticaretin yakın gelecekte %20’lere yaklaşacağını görerek buna yönelik uzman yetiştirme anlamında çalışmalarımız devam etmektedir.

Mağazalar kapandı, e-ticaret ayakta, satışlarda %52 artış gözüküyor:

Koronavirüs’ün giderek yayılması ve perakende mağazaların yavaş yavaş kapanması ile birlikte işletmeler online mağazalarına ağırlık vermeye ve müşterilerini sitelerinden hizmet almaya yönlendirmeye başladılar. Süreçte özellikle hijyen malzemelerinde %1000’leri bulan büyümeler görülürken, gıda da %500’lük artış olduğu Gittigidiyor tarafından açıklandı. Logistiek verilerine göre uluslararası piyasada da %52’lik bir artış görülüyor.

Amazon 100 bin kişiyi, Migros 3200 kişiyi istihdam ediyor

Öte yandan e-ticaret şirketi Amazon da koronavirüs sebebiyle hareketli günler geçiriyor. Amazon, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla çevrimiçi alışverişe artan talebi karşılayabilmek için ABD'de 100 bin yeni personel alacağını ilan etti. Amazon'un Dünya Operasyonlarından Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Dave Clark tarafından kaleme alınan blog paylaşımında, Kovid-19 salgınıyla e-ticarete olan talepte önemli bir artış görüldüğü ve işgücü ihtiyacı doğurduğuna dikkat çekildi.

Migros Sanal market operasyonları için 1200, mağazaları için 1000 yeni istihdam sağlayan Migros, toplamda 10 günde 2 bin 200 kişiye iş başı yaptırdı. Yaptığı ilk duyurunun ardından 60 bini aşkın iş başvurusu alan Migros'un gelecek 10 gün içinde yapacağı 1000 yeni işe alımla sağladığı ek istihdamı bir ayda 3 bin 200 kişiye ulaştıracak.

Öğrenciler uzaktan eğitimden memnun, fakat üniversitelerini de özlüyorlar

Uzaktan eğitim ile derslerine devam eden öğrencilere uygulama hakkındaki görüşlerini sorduk:

Merve Nihal Yıldırım:

“Uzaktan eğitimin bizim için yararlı olmayacağı konusunda çok emindim fakat ön yargılı bir yaklaşımda bulunmuştum. Hocalarımızın bizlerin dersi kaçırmadan en iyi şekilde anlayabilmemiz için gösterdikleri çaba sayesinde ön yargım kırıldı. Tabi ki örgün eğitimimiz bizler için daha iyiydi ama bu şekilde de dersleri kaçırmadan her an her yerde takip etme imkanını bize sundular. Bizler için çabalayan bütün hocalarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”

Yusuf:

“Uzaktan eğitim sisteminde derslerin kayıt altına alınması ve sonradan izlenebilmesi, konuyu anlamadığımız zaman tekrar izlememiz açısından büyük avantaj. Bunun yanı sıra nerede olursak olalım eğitimleri almaya devam edebiliyor ders materyallerine kolayca ulaşabiliyoruz. Ancak gerek sınıf ortamındaki atmosfer, gerek bazı derslerin uzaktan eğitimde verimli olmayışı öğrenciler açısından sıkıntı olabiliyor.“

Alperen Çelik:

“Uzaktan eğitim sayesinde derslerimiz, eğitimimiz hiç aksamadığı gibi gayet verimli de oluyor. Konu anlatımlarımızı gerek canlı olarak gerekse kayıt yoluyla izleyebiliyor ve ödevlerimizi yapabiliyoruz. Bu sayede öğrenmeye ve bilgilenmeye devam ediyoruz.”

Batuhan Ertunç:

“Başlarda uzaktan eğitim derslerine ön yargıyla bakıyordum fakat şu an ki ders işleyişine bakıldığında verim alabildiğimiz aşikar. Sayısal dersler için tamamıyla aynı şeyi söylemesem de Bilgisayar, İngilizce gibi dersler oldukça verimli, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

Burçak Asa:

“Açıkçası sayısal dersler hariç daha çok verim aldığımı düşünüyorum, sanki birebir özel ders alıyoruz gibi hissediyorum. İznik’te oturduğum için sürekli yollarda oluyordum ve eve geldiğimde yorgunluktan ders çalışamıyordum. Şimdi Bilgisayar ve İngilizce dersleri benim için güzel geçiyor. Video izleyerek, canlı derslere katılarak ve uygulama ödevlerini gerçekleştirerek verim alıyorum. Olumsuzluk olarak sistemsel sorunlar ve interneti olmayan öğrenciler görülebilir, umarım bu süreci de sağlıkla atlatırız.”

Hilal Ahat:

“Derslerin uzaktan işleniyor olmasında sayısal dersler haricinde yeterli verim alabildiğimi düşünüyorum. Konuların kayıt yoluyla tekrardan izlenebiliyor oluşu da güzel bir avantaj. Bu sürecin sağlıkla geçmesi dileğiyle.”